top of page

Gezonde

Omgeving

Healthy Hillegom_FCZ8296 Corine Zijervel

De leefomgeving heeft een grote invloed op onze gezondheid

De positieve effecten van wonen in een groene omgeving op onze mentale gezondheid zijn inmiddels onomstreden. Het zicht op natuur doet iets met ons brein waar we rustig van worden. Daarnaast nodigt het ons op een subtiele manier uit om naar buiten te gaan en in beweging te komen. Maar een vitale omgeving gaat om meer dan het aanwezige en zichtbare groen.

 

Minder zichtbare en onbewuste elementen die onze gezondheid kunnen ondersteunen zijn bijvoorbeeld: luchtkwaliteit, waterkwaliteit, verlichting, toegankelijke fietspaden, veiligheid. Maar ook of gezonde opties makkelijk te vinden en aantrekkelijk zijn. Daarbij is het belangrijk om te realiseren dat we continue van omgeving wisselen; thuis, onderweg, op school of het werk, bij de sportvereniging, in de supermarkt. Een vitale omgeving stimuleert en maakt het gemakkelijk om voor gezondere opties te kiezen in je dagelijkse routine.

Het nodigt je uit om meer te bewegen, gezonder te eten, sociale contacten op te doen en te ontspannen zonder dat het de mogelijkheden weg neemt om af en toe te genieten van minder gezonde dingen. Verder houdt de vitale omgeving rekening met onze manier van leven en de invloed daarvan op de planeet en onze lokale ecosystemen. Daarmee zijn onderwerpen als duurzame energie, de circulaire economie, bewust consumeren, en ‘zero waste’ fundamenten waarop de gemeenschap draait. 

 

Door de relatie tussen onze leefstijl en de leefomgeving goed te begrijpen zijn we in staat om als gemeenschap te floreren. Hoe kunnen we deze kennis toepassen om een vitale leefomgeving te bouwen waarin gezondheid van mens en ecosysteem elkaar versterken en ondersteunen?

Jij en je leefomgeving

Hoe het aanbod gepresenteerd wordt en de indeling van de plekken die we bezoeken hebben (on)bewust invloed op de keuzes die we maken. Deze keuzes hebben op hun beurt weer effect op onze gezondheid.

HealthyHillegom2.png

Wat zijn de plekken die invloed

hebben op je gezondheid?

Woning.png

Thuis

Supermarkt en retail.png

Supermarkt

& retail

Horeca.png

Horeca

Werk.png

Werk

Sportverenigingkopie.png

(Sport)verenigingen

Natuur.png

Natuur

Schoolkopie.png

School

Een dag uit het leven van Eva

Eva is geboren en getogen in Hillegom.

Samen met Frank heeft Eva twee kinderen Liv (6) en Finn (8).

Woning.png

Elsbroek

8:15

Liv en Finn naar school brengen

Schoolkopie.png

Toermalijn

8:30

Richting werk

Werk.png

Satellietbaan

12:00

Lunchafspraak buiten de deur met een vriendin

Horeca.png

B.K.O. restaurant

17:30

Na werk richting de supermarkt

Supermarkt en retail.png

Plus Tolenaar

19:30

Een avondwandeling maken met Frank

Natuur.png

Van Nispenpark

22:30

Kopje thee drinken en lekker naar bed

Woning.png

Thuis

Thuis

Het is de plek die je als geen ander kent en waar je een groot deel van de tijd doorbrengt. Vanuit deze basis start de dagelijkse routine. Meer groen in en om je huis kan al stress verlagend werken en is ook goed voor de luchtkwaliteit. Wat kan jij doen om je thuis een plek te maken die gezondheid ondersteunt?

Op school

Het schoolplein en de pauzes vormen voor de meeste kinderen het hoogtepunt van de schooldag. Door schoolpleinen uitnodigend te maken om te rennen, springen, spelen en ontdekken stimuleren we beweging en creativiteit op een speelse manier. Een gezond aanbod van eten en drinken helpt kinderen om geconcentreerd, energiek en op gezond gewicht te blijven.

Op het werk

We spenderen bijna een derde van onze tijd op het werk. Het is daarom belangrijk dat er volop mogelijkheden zijn om te bewegen, ontspannen en gezond te eten. Deze mogelijkheden helpen je om gezondere keuzes te maken. Hoe gezond is jouw werkomgeving en waar zijn kansen voor verbetering?

In de horeca

In de horeca worden steeds meer gezonde opties aangeboden, zonder dat dit ten koste gaat van de gezelligheid. Van een gezonder aanbod in de sportkantine tot de lokale restaurants en kroegen. Denk dan aan bijvoorbeeld gerechten met meer groenten en alcoholvrije dranken. Waar zie jij gezond aanbod en waar zou jij meer gezond aanbod willen zien in Hillegom?

In de supermarkt

Wie boodschappen doet herkent vast het moment waarop je je realiseert dat er iets in het karretje ligt wat misschien niet helemaal nodig was. Bovendien laat onderzoek zien dat ongeveer 80% van de aanbiedingen gericht zijn op ongezonde producten. Hoe vrij denk jij dat je bent in het maken van keuzes wanneer je een supermarkt in stapt?

Natuur

De Duin- en Bollenstreek is een prachtige omgeving vlakbij de duinen, het strand en de zee. Deze natuur vormt het decor om heerlijk te fietsen, wandelen, sporten en samen te genieten. Hillegom heeft een aantal mooie parken en investeert in extra groen. De waarde van groen en natuur is van onschatbare waarde voor zowel gezondheid als economie.

Zijn er plaatsen waarvan jij vindt dat ze meer gezonde opties aan kunnen bieden of heb je ideeën over een gezonde leefstijl en leefomgeving?

 

Deel je interesse via de socials of

neem contact op met het Healthy Hillegom team.

bottom of page