top of page

Blijven

Bewegen

We zijn gebouwd

om te bewegen

Het menselijk lichaam is een wonderbaarlijk ontwerp welke gemaakt is om te bewegen en vooral om te blijven bewegen. Met allerlei technologische en maatschappelijke ontwikkelingen dringen we lichamelijke inspanning in de dag steeds verder op de achtergrond. Onze dagelijkse routines spelen zich voornamelijk zittend af en veel digitale toepassingen lokken zowel jong als oud continue naar een inactief bestaan. 

 

Dat bewegen een essentieel onderdeel is van onze gezondheid is algemeen bekend. Vroeger lag de nadruk vooral op intensief sporten. Nieuwe inzichten laten zien dat juist het langdurige zitten schadelijk is voor onze gezondheid. Intensief sporten kan niet compenseren voor een hele dag zitten, maar wie door de dag heen regelmatig beweegt en daarnaast intensief sport zorgt optimaal voor het fysieke en mentale welzijn.

Het is nooit te laat om een fysiek actieve leefstijl te ontwikkelen, maar hoe eerder je ermee begint hoe makkelijker het is om het vol te houden. Probeer te ontdekken welke fysieke activiteiten bij jou passen en kijk vooral wat de omgeving te bieden heeft. Onderdeel zijn van een club in de gemeenschap draagt bij aan waardevolle sociale connecties.

 

Naast sportverenigingen en sportscholen zijn er tal van mogelijkheden om buiten actief te zijn. Denk aan plaatsen om te wandelen, hard te lopen, varen, vissen, surfen, kiten, noem maar op. Hier profiteer je gelijk van de positieve effecten van natuur op je gezondheid.

 

Geef beweging en intensief sporten een plek in je dagelijkse routine en ervaar hoe je energie zowel fysiek als mentaal toeneemt!

Bewegen = ok

Gezond bewegen start bij het onderbreken van lange periodes achtereen zitten. Een goede manier om van een inactieve naar een actieve leefstijl te gaan is om meer beweging te vinden in de dagelijkse routine. Zie onderstaande tips voor inspiratie.

  • Doe lopend of met de fiets boodschappen.

  • Pak de fiets naar het werk, sport of sociale aangelegenheid.​

  • Parkeer verderop in plaats van voor de deur.​

  • Wandel in de werkpauze.

  • Loop of fiets een rondje na het avondeten.

  • Zorg voor een groene tuin.

Healthy Hillegom_CZF6050 Corine Zijervel

Hoe ver kom je in 15 min lopen vanaf de pomp?

BlijvenBewegen2.jpg

Benieuwd waar jij vanaf je huis naar toe kan lopen binnen een kwartiertje? 

Healthy Hillegom_FCZ8204 Corine Zijervel

Meer bewegen = beter

Om de grotere gezondheidsvoordelen van bewegen te ervaren hebben we minimaal 3-4 keer per week een half uur intensieve vormen van beweging nodig. Je hartslag gaat omhoog en je ademhaling wordt sneller. Zweten hoort erbij en wie weet zelfs wat spierpijn in de dagen erna als je je grenzen verlegd.

 

Wat zijn de grotere gezondheidsvoordelen die je behaalt met intensief bewegen?

Fysiek

noun_Bone_3087972.png

Sterker skelet

noun_stamina growth_2056779.png

Uithoudings-vermogen

noun_Heart_761552.png

Gezonder hart

Mentaal

noun_creativity_2034904.png

Creativiteit neemt toe

noun_stress relief_2247037.png

Ontspanning

noun_Puzzle_7170.png

Probleemoplossend vermogen

Sociaal

noun_friendship_1095615.png

Vriendschappen

noun_Happy_2829906.png

Voldoening & zingeving

noun_team_1260450.png

Samenwerken

Benieuwd naar het sportaanbod in Hillegom?

bottom of page