top of page

Bruisende connecties

& zingeving

Healthy Hillegom_FCZ8387 Corine Zijervel

Een goed gesprek is even waardevol als een bezoek aan de sportschool

Soms kun je elkaar wel achter het behang plakken, maar familie en vriendschappen geven ons ook het gevoel ertoe te doen. Als we naar elkaar blijven omkijken, oprecht contact maken en interesse tonen dan vormen we bruisende connecties.  Een cirkel van sociale contacten om hoogtepunten en dieptepunten mee te delen en te verwerken. 

 

Ja, we zijn meer verbonden dan ooit, maar tegelijkertijd vinden we het steeds lastiger om diepgaande connecties op te bouwen. We herkennen waarschijnlijk allemaal de telefoons die tijdens het eten op tafel liggen of ons midden in een gesprek onderbreken. Gezamenlijk avondeten zonder televisie of telefoon, genieten van een goed gesprek, of gedag zeggen en een praatje maken met een vreemde.

Het zijn deze simpele momenten die ons veel geluk en zingeving kunnen geven. De mens is een gezelschapsdier en heeft nu eenmaal behoefte aan contact met anderen.

 

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we weer meer aandacht hebben voor de mensen om ons heen? Hoe vind je datgene wat je elke dag een reden geeft om op te staan? Op het eerste gezicht lijken dit niet de meest voor de hand liggende vragen als het gaat om gezondheid. Maar van zingeving en je onderdeel voelen van een gemeenschap is aangetoond dat ze wel 7 extra gezonde jaren aan je leven toe kunnen voegen.

Gedrag is aanstekelijk

Je leefstijl is over het algemeen het gemiddelde van de 5 mensen waar je het meeste mee omgaat. Gedrag werkt aanstekelijk zowel positief als negatief. Je hebt bijvoorbeeld meer kans op overgewicht als je vrienden dat ook hebben. Maar mocht iemand in jouw “cirkel van 5” afvallen dan is de kans groot dat jij daar ook van profiteert.

 

Dit laat ook zien dat het leuker en effectiever is om samen aan gezondheid te werken. Verzin daarom met je vriendengroep een gezonde uitdaging!

Waardevolle

vriendschappen

Als mens zijn we van nature gezelschapsdieren, al hebben we steeds minder persoonlijk contact door onder anderen het gebruik van onze telefoons. De waarde van goede vriendschappen moet dan ook niet worden onderschat, want we leven vaak langer en gezonder mede door onze vrienden. Een goed sociaal netwerk bestaat uit verschillende lagen.

Cirkels.png

Kwetsbaar en open 

Als we het hebben over vriendschappen gaat het meer over kwaliteit dan kwantiteit. We hebben allemaal een aantal vrienden in ons leven nodig waarbij we helemaal ons zelf kunnen zijn. Met deze mensen deel je hoogtepunten maar durf je ook je kwetsbare kant te laten zien. Bij deze mensen kun je terecht als het even tegen zit en durf je om hulp te vragen. In deze kring zitten over het algemeen 3-5 vrienden. 

Plezier en activiteit

Naast de mensen bij wie het veilig genoeg is om je kwetsbaar op te stellen zijn er natuurlijk ook groepen van vrienden en kennissen waarmee je andere dingen deelt. Neem je voetbal- en hockeyteam of de bridgeavonden. Het zijn deze contacten waarmee je op speelse wijze nieuwe interesses kunt ontdekken. Deel af en toe wat over je persoonlijke leven en passies en wie weet kom je er onverwachts achter dat iemand van wie je het niet verwacht hetzelfde heeft. 

Spontane ontmoetingen

Vreemden zijn vreemden tot je elkaar ontmoet. Het is misschien niet voor iedereen even gemakkelijk om met onbekenden een gesprek aan te gaan. Door af en toe spontane momenten met anderen te omarmen verrijk je jezelf met nieuwe kennis en perspectieven. Sterker nog, misschien leer je iemand kennen die dezelfde interesses deelt! Probeer daarom af en toe onbekende op te zoeken, het kan al beginnen met een simpele begroeting.

Iki - wat?

Op het Japanse eiland Okinawa noemen ze het: Ikigai. Wat betekent: de reden waarom ik elke dag opsta. Onderzoek heeft aangetoond dat een duidelijk gevoel van zingeving onze levensverwachting met 7 jaar kan verlengen.

 

In onze maatschappij is de reden dat we opstaan vaak omdat de wekker gaat. Door zingeving te ontdekken in je dagelijkse routine kan je altijd de kracht en motivatie vinden om aan de slag te gaan.

Iedereen is op zoek

naar verbinding

Bij gemeenschappen waar mensen gezond oud worden kijken we vaak eerst naar hun voedings- en bewegingspatronen. Maar het blijkt vaak dat een belangrijk ingrediënt voor hun gezondheid sociale netwerken is. Deze gebieden hebben als overeenkomst dat er een sterke gemeenschapszin is. Waar mensen veel waarde hechten aan elkaar en bereid zijn voor elkaar te zorgen als het nodig is.

 

In onze gemeenschappen zien we dat we ons steeds meer focussen op het individu in plaats van de gemeenschap. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat er meer eenzaamheid is.

Je af en toe alleen voelen is heel normaal maar zodra het een chronische vorm van eenzaamheid wordt is het anders. Gevoelens van eenzaamheid kunnen grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Bij eenzaamheid denken we vaak aan ouderen maar dit is zeker niet de enige groep, ook onder jongeren is dit een belangrijk thema.

 

Wij zien het als een mooi streven om gezamenlijk eenzaamheid terug te dringen vanuit de gemeenschapszin van het mooie Hillegom.

Ben je op zoek naar meer verbinding?
Dit zijn plekken waar je makkelijk nieuwe mensen ontmoet.  

 

noun_Volunteer_1742427.png

(VRIJWILLIGERS)WERK

noun_Religion_1307794.png

GELOOF

noun_emblem_2239595.png

VERENIGINGEN

bottom of page